FODMAPs er, som tidlegare nevnt, kortkjeda karbohydrat (sukker) som tas dårleg opp i tarmen hos personar med IBS. Desse delvis ufordøydde karbohydrata fortsett ned i tarmsystemet og lagar problem, som du ofte kjenner som luftsmerter, oppblåst mage og laus/hard mage.
Dessverre finn me desse FODMAP karbohydrata i mange matvarer. Skal ein gå gjennom alle kan lista bli skremmande lang. Men hugs (!): det er ikkje sikkert at du er intolerant mot alle matvarene. Nokre av desse toler du, andre toler du litt av og nokre bør du holda deg heilt borte fra. Her må du rett og slett eksperimentera litt.
Men ønsker du å testa FODMAP dietten bør du starta med å holda deg heilt unna alle matvarene som er lista under i 6 veker. Skrekkeleg lenge, tenker du kanskje når du ser lista over matvarene du et dagleg. Men finn alternativ og benytt tiden til å eksperimentera på kjøkkenet. Etter 6 veker vil alle spor og reaksjonar vera borte og tarmen har klart å henta seg inn igjen. Da er det på tide å presentera 1 og 1 matvare om gongen, for å sjekka effekten den har på magen. Et du fleire av matvarene på lista samtidig, vil det bli vanskeleg å finna ut kven av dei du evt. reagerte på. Så hold deg til 1 om gongen når du introduserar matvarer etter oppholdet.
Det er også viktig å faktisk innføra matvarene igjen. Etter å ha kjent på effekten av dietten og problema som forsvinn, er det lett å tenka at du ikkje vil innføra mat igjen som kan gjera deg dårleg. No har du jo vore fri for mageproblem så lenge, så kvifor utsetta seg sjølv for problem igjen? Det, derimot, kan føra til feilernæring over tid. Hugs at du alltid kan ta den matvaren bort fra kostholdet igjen, om du reagerar på den. Men at det kan væra fleire matvarer du ikkje reagerar på, eller i liten grad reagerar på.
Typiske FODMAP’s er:
Tips for å komma i gang med FODMAP dietten:
Har du spørsmål ang FODMAP eller treng hjelp for å komma i gang? Ta kontakt, eg hjelp deg gjerne 🙂 Du vil få eit skreddersydd program, tilpassa dine behov.