hei@mageibalanse.no 907 87 329

6 enkle tips for FODMAP dietten – IBS skulen

by Ingvild on mai 27, 2015
27. mai 2015

FODMAPs er, som tidlegare nevnt, kortkjeda karbohydrat (sukker) som tas dårleg opp i tarmen hos personar med IBS. Desse delvis ufordøydde karbohydrata fortsett ned i tarmsystemet og lagar problem, som du ofte kjenner som luftsmerter, oppblåst mage og laus/hard mage.

Dessverre finn me desse FODMAP karbohydrata i mange matvarer. Skal ein gå gjennom alle kan lista bli skremmande lang. Men hugs (!): det er ikkje sikkert at du er intolerant mot alle matvarene. Nokre av desse toler du, andre toler du litt av og nokre bør du holda deg heilt borte fra. Her må du rett og slett eksperimentera litt.

Men ønsker du å testa FODMAP dietten bør du starta med å holda deg heilt unna alle matvarene som er lista under i 6 veker. Skrekkeleg lenge, tenker du kanskje når du ser lista over matvarene du et dagleg. Men finn alternativ og benytt tiden til å eksperimentera på kjøkkenet. Etter 6 veker vil alle spor og reaksjonar vera borte og tarmen har klart å henta seg inn igjen. Da er det på tide å presentera 1 og 1 matvare om gongen, for å sjekka effekten den har på magen. Et du fleire av matvarene på lista samtidig, vil det bli vanskeleg å finna ut kven av dei du evt. reagerte på. Så hold deg til 1 om gongen når du introduserar matvarer etter oppholdet.

Det er også viktig å faktisk innføra matvarene igjen. Etter å ha kjent på effekten av dietten og problema som forsvinn, er det lett å tenka at du ikkje vil innføra mat igjen som kan gjera deg dårleg. No har du jo vore fri for mageproblem så lenge, så kvifor utsetta seg sjølv for problem igjen? Det, derimot, kan føra til feilernæring over tid. Hugs at du alltid kan ta den matvaren bort fra kostholdet igjen, om du reagerar på den. Men at det kan væra fleire matvarer du ikkje reagerar på, eller i liten grad reagerar på.

Typiske FODMAP’s er:

  • Fruktose: frukt, honning, høg-fruktosesirup
  • Laktose: mjølkeprodukt
  • Fruktaner: kveitemjøl, løk, kvitløk, inulin
  • Galaktaner: belgfrukt som bønner, linser, soyabønner osv.
  • Polyoler: søtning som inneheld isomalt, mannitol, sorbitol, xylitol, steinfrukt som avokado, aprikos, kirsebær, nektar, fersken, plommer osv.

H-fodmapTips for å komma i gang med FODMAP dietten:

  • skriv ned ei handleliste utan matvarer som inngår som FODMAP. Finn oppskrifter og kjøp inn det du treng.
  • les innholdsfortegnelsen på matvarer! Unngå matvarer som inneheld FODMAPs. Vær klar over at om ein FODMAP står sist på lista i innholdsfortegnelsen, kan varen likevel væra låg-FODMAP som du toler
  • bruk glutenfrie kornsortar som ikkje inneheld kveitemjøl, bygg eller rug. Dette betyr likevel ikkje at du treng å gå på ein streng glutenfri diett
  • reduser inntaket av laktose og låg-FODMAP frukt&grønnsaker, dersom du har reaksjonar på desse. Symptoma treng ikkje komma fra ein spesifikk matvare, men at du et store mengdar FODMAPs samtidig
  • om du opplever forstoppelse bør du prøva å få i deg låg-FODMAP matvarer med mykje fiber, som havregryn. Drikk mykje vatn!
  • etter prøveperioden på 6 veker, innfør 1 matvare om gongen for å sjekka om den triggar symptom hos deg. Avgrens dei matvarene som gir mageplager

Har du spørsmål ang FODMAP eller treng hjelp for å komma i gang? Ta kontakt, eg hjelp deg gjerne 🙂 Du vil få eit skreddersydd program, tilpassa dine behov.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Meld deg på mitt Nyheitsbrev

 

Utdanna ved Institute for Integrative Nutrition