Klient-Coach forholdet

Coaching er relativt nytt her til lands og det kan væra litt vanskeleg å forstå kva det er og korleis det fungerar. Her er ein liten metafor, som eg håpar kan hjelpa deg med å forstå korleis ein coach står i forhold til klienten:

 

Fjellguidar klatrar ikkje fjell for folk

Ingenting oppnås om du ansetter meg som din fjellguide og betalar meg kun for å planta flagget ditt på toppen, mens du nippar martini og observerar meg gjennom eit teleskop nede ved hytta.

Som din guide, hjelp eg deg å planlegga klatreturen. Me vurderar om du er klar for turen, undersøker kva du har og kva du treng av utstyr og ressursar. Sammen bestemmer me kva slags rute me skal ta. Me planlegg kor lang tid turen vil ta og tillater for element me ikkje kan kontrollera, om det er været eller ein familiekrise. Me undersøker kva dine personlege mål er. Er du ute etter ein topptur, eller kun opplevelsen av høglandet? Me gjer klart kva ein suksessfull og oppfyllende klatretur vil væra for deg.

HOLD FOKUS PÅ TOPPEN-1

Fjellguider tvinger ikkje folk til å bestiga fjell. Motivasjonen for å klatra må komma fra klatraren. Gjennom tider med manglande motivasjon kan eg gje støtte, eller utfordra deg til å grava litt djupare etter styrken eg veit du innehar. Eg veit og at dine endringar av suksess er mykje større dersom din motivasjon kjem innen i fra. Du ØNSKER å bestiga detta fjellet! Du er begeistra over det og forutser at turen i seg sjølv vil bli ein stor del av gleden fra erfaringen. Det fungerar best når det ikkje er frykt-basert motivasjon. Du bestig ikkje fjellet fordi du er redd for kva som vil skje om du ikkje gjer det!

Og aller viktigast, dine sjansar for suksess er mykje større berre fordi du ikkje gjer det alena. Å vita at eg er der med deg på reisen skiftar heile din mentale tilnærming. Du pressar deg gjennom fristelsen til å snu for tidleg (som du har gjort så mange gangar tidligare), mens du ser over på meg klatra ved siden av deg.

Du veit eg vil holda deg ansvarleg for sjølv å gjera det du har komme for å gjera. Du veit og at du behelde din friheit og om du velg å gå tilbake vil du ikkje bli kritisert for det. Når me når toppen, er det ditt flagg me plantar, ikkje mitt, for detta var din reise. Det var deg og fjellet. Din coach var som eit solid rep – ein støtte.

 

Kva er ein helsecoach?