GMO er garantert eit ord du har høyrt før. GMO står for genmodifisert organsime og er organismar som har fått endra sin genetiske struktur til ein ønska fordel. Eksempel på dette kan vera grønnsaker og frukt som er genmodifisert til å voksa seg større og kraftigare enn den naturleg ville vorte. Eller for å motstå sprøytemiddel, så bonden kan sprøyta avlinga for insekt utan at plantene døyr.
Men kva betyr GMO egentleg for oss?
Det har vist seg at genetisk materiale i GMO-soya faktisk blir ein del av genmateriale til bakteriane som lev i fordøyelsessystemet vårt, og dette fører til at desse gena vert før vidare. Til og med etter at du sluttar å eta GMO-mat, vil desse fortsetta å reprodusera seg i kroppen din.
Dette vil sjølvsagt føra til konsekvensar, og nokon av desse er:
Skremmande! Men dessverre sannheita… Dette er heller ikkje noko ny info, sidan me alt veit at viralt DNA vart ein del av mennesket allereie for 40 millionar år sidan.
Men det er meir! Overført genmodifisert-DNA kan også føra til lekk tarm! Delar av tarmen blir betent og klarar ikkje ta opp all næringa. Denne svekkinga fører til at store molekyl lekk gjennom tarmen til utsida og vert oppfatta som inntrengarar av immunforsvaret vårt, som går til angrep.
Men det verste med det heile er at, til tross for at tilfeller av allergiar har eksplodert, bryr Mattilsynet seg ikkje om farane ved genteknologi. Veit me egentleg kva farane er over lengre tids bruk av GMO? Er det greit å ikkje bry seg når dyrestudier viser store og alvorlege genetiske avvik i avkom?
Korleis stiller du deg til spørsmålet om bruken av GMO? Synes du det er greit å tukla med naturen og i tillegg ikkje vita kva langtidseffekten egentleg er?
Dette er for meg enno ein grunn til å eta meir økologisk mat. Det kan du også lesa meir om her.